Napomena
 • Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama

  Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Klikom na gumb 'Slažem se' pristajete na korištenje kolačića.

Kodeks profesionalne etike

Zagreb, 4. lipnja 2020.

U Narodnim novinama br. 65/20 objavljen je Međunarodni kodeks etike za profesionalne računovođe (s Međunarodnim standardima neovisnosti), izdanje 2018.

____________________________________________________________________

Zagreb, 22. svibnja 2020.

Na temelju odluke Upravnog vijeća Komore od 21. svibnja 2020. objavljuje se prijevod na hrvatski jezik Kodeksa etike za profesionalne računovođe, IFAC izdanje 2018.:

Priručnik s Međunarodnim kodeksom etike za profesionalne računovođe (s Međunarodnim standardima neovisnosti)

Ovaj Priručnik zamjenjuje izdanje Priručnika s kodeksom etike za profesionalne računovođe, izdanje 2016. i prateće izmjene i dopune iz 2017. godine. Priručnik iz 2018. godine obilježava potpuno nova struktura koja omogućava lakše snalaženje, uporabu i primjenu Kodeksa. Preimenovan u Međunarodni kodeks etike za profesionalne računovođe (s Međunarodnim standardima neovisnosti), Kodeks sadrži nekoliko značajnih dopuna i izmjena, uključujući:

 • poboljšani i istaknutiji konceptualni okvir;
 • jasnije i opsežnije odredbe o mjerama zaštite koje bolje odgovaraju na prijetnje pridržavanju temeljnih načela i prijetnje neovisnosti;
 • pojačane odredbe o neovisnosti koje su vezane uz dugu povezanost osoblja s klijentom usluga revizije ili izražavanja uvjerenja;
 • nove i izmijenjene odjeljke posvećene profesionalnim računovođama u gospodarstvu (engl. skr. PAIB) a koje se odnose na: pripremanje i prikazivanje informacija pritisak radi povrede temeljnih načela;
 • jasnu smjernicu za profesionalne računovođe u javnoj praksi (engl. skr. PAPP) o tome da se i na njih primjenjuju relevantne odredbe o PAIB-ima iz dijela 2.;
 • pojačane odredbe za PAIB-e i PAPP-ove u vezi s nuđenjem i primanjem poticaja, uključujući darove i ugošćivanja;
 • nove materijale za primjenu koji naglašavaju značaj razumijevanja činjenica i okolnosti kod profesionalne prosudbe;
 • nove materijale za primjenu koji objašnjavaju kako pridržavanje temeljnih načela podupire profesionalni skepticizam kod angažmana revizije ili angažmana s izražavanjem uvjerenja.

______________________________________________________________________

Zagreb, 10. siječnja 2019.

U Narodnim novinama, br. 3/19 objavljeni su prijevodi:

Priručnik s Kodeksom etike za profesionalne računovođe, IFAC izdanje 2016. i Konačni dokument - Izmjene Kodeksa vezano za dugu povezanost osoblja s klijentom revizije ili s klijentom za kojeg se izražava uvjerenje, IFAC izdanje 2017.

________________________________________________________________________

Zagreb, 31. prosinca 2018.

Na temelju Odluke Upravnog vijeća Komore od 20. prosinca 2018., objavljuju se usvojeni  prijevodi:

Priručnik s Kodeksom etike za profesionalne računovođe, IFAC izdanje 2016.

Konačni dokument - Izmjene Kodeksa vezano za dugu povezanost osoblja s klijentom revizije ili s klijentom za kojeg se izražava uvjerenje, IFAC izdanje 2017.

Objavljeni etički zahtjevi primjenjuju se na revizije financijskih izvještaja za razdoblja započeta 15. srpnja 2017. i nakon tog datuma, dok se zahtjevi duge povezanosti primjenjuju na revizije financijskih izvještaja za razdoblja započeta 15. prosinca 2018. ili nakon tog datuma.

_______________________________________________________________________

Zagreb, 23. siječnja 2017.

Sukladno suglasnosti IFAC-a objavljuje se Kodeks etike za profesionalne računovođe, IFAC izdanje 2015., u formi priručnika.

________________________________________________________________________

Zagreb, 25. studenoga 2016.

Kodeks etike za profesionalne računovođe, IFAC izdanje 2015., objavljen je u Narodnim novinama, broj 106/16. Izmjene u Odjeljcima 290. i 291. objavljenog Kodeksa, na snazi su za revizije financijskih izvještaja za razdoblja započeta 15. travnja 2016. ili nakon tog datuma.

________________________________________________________________________

Zagreb, 28. listopada 2010.

Sukladno odredbama članka 5. i članka 36. stavka 2. Zakona o reviziji (Narodne novine broj 146/05 i 139/08) i članka 4. točke 7. Statuta Hrvatske revizorske Komore (Narodne novine broj 43/2010), objavljuje se Kodeks etike za profesionalne računovođe, koji je ažuriran u ediciji Komore na temelju IFAC–ove publikacije i izmjena nastalih do mjeseca srpnja 2010. godine, a primjenjuje se od 1. siječnja 2011.

Kodeks etike za profesionalne računovođe

Korice