Napomena
  • Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama

    Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Klikom na gumb 'Slažem se' pristajete na korištenje kolačića.

Pitanja i odgovori

15. veljače 2016.

Na pažnju članova Komore daje se Odluka Upravnog vijeća Komore o pitanju zahtjeva neovisnosti ovlaštenih revizora u slučaju njihova uključivanja u revizorski tim koji će obavljati revizije financijskih izvještaja dobrovoljnih mirovinskih fondova i mirovinskih društva koja upravljaju doborovljnim mirovinskim fondovima.

_____________________________________________________________________________

13. svibnja 2014.

Na pažnju svim članovima Komore daje se Odluka Upravnog vijeća o pitanju zahtjeva neovisnosti ovlaštenih revizora u slučaju uključivanja u revizorski tim radi obavljanja revizije financijskih izvještaja obveznih mirovinskih fondova i obveznih mirovinskih društava.

_____________________________________________________________________________

10. travnja 2013.

Obavijest svim članovima Komore o pitanju povećanja temeljnog kapitala iz ostvarene dobiti 2012. godine, dostupna je ovdje.

____________________________________________________________________________

6. prosinca 2010.

PITANJA SA IV STRUČNOG SAVJETOVANJA OVLAŠTENIH REVIZORA
22. i 23. studenoga 2010.
(iz područja poreznih propisa)
Odgovori su osobni stavovi predavača – Lj. Javor


Pitanje:

Ako društvo obračunava za korištenje osobnog automobila u privatne svrhe, dohodak u naravi, da li se na 30% troškova amortizacije treba obračunavati PDV za automobile nabavljene prije 01.01.2010. godine?

Odgovor:

Za automobile koji su nabavljeni do 31.12.2009. godine, porezni obveznici su mogli odbiti pretporez u cijelosti, a na 30% troškova amortizacije za automobile vrijednosti do 400.000,00 kuna, odnosno na 100% vrijednosti iznad 400.000,00, bili su obvezni zaračunati PDV na vlastitu potrošnju, Oni su prema odredbi članka 26. stavak 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u (NN 87/09) to i dalje obvezni činiti do isteka amortizacijskog vijeka odnosno do prodaje, darovanja, otuđenja na drugi način ili do uništenja tih automobila.


Pitanje:

Društvo A , nositelj projekta, korisnik sredstava Europske unije
Društvo A, sklopilo ugovor sa: Društvo B iz Austrije i
Društvo C iz Zagreba o izvršenju radova
Društvo B, fakturira društvu A
Društvo C, fakturira društvu B
Pitanje: Da li su društva B i C oslobođena PDV-a? Ako jesu tko im treba izdati potvrdu o oslobođenju ? (članak 102. Pravilnika o PDV-u).

Odgovor:

Iz odredbi članka 102. Pravilnika o PDV-u (NN 149/09) proizlazi da se porezno oslobođenje primjenjuje samo u izravnom odnosu između isporučitelja i nositelja odnosno korisnika projekta. Prema navodima u upitu to je društvo A – koje je nositelj projekta i korisnik sredstava EU i porezno oslobođenje se odnosi samo na tu relaciju odnosno na ono što društvo B kao isporučitelj zaračunava društvu A – nositelju i korisniku projekta. Društvo C je podizvođač i ono ima ugovorni odnos s društvom B kao isporučiteljom i po mom mišljenju na taj odnos se ne primjenjuje porezno oslobođenje.