Napomena
  • Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama

    Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Klikom na gumb 'Slažem se' pristajete na korištenje kolačića.

Prijedlozi dokumenata i rasprave o dokumentima - u tijeku

Zagreb, 1. ožujka 2018.

Poštovani članovi Hrvatske revizorske komore,

vezano za obvezu Komore da u roku do 31. ožujka 2018. godine uskladi svoje poslovanje i organizaciju sa Zakonom o reviziji (Narodne novine, br. 127/17), Upravno vijeće Komore je, kao preduvjet da isto provede, izradilo prijedlog novog Statuta Hrvatske revizorske komore.

S tim u vezi, pozivamo Vas da se uključite u javnu raspravu o prijedlogu novog Statuta Komore, te svoje pisane prijedloge i mišljenja dostavite na kontakt email adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili putem pošte na adresu: Zagreb, Radnička cesta 52/V.

Vaše cijenjene prijedloge i mišljenja molimo dostavite zaključno s datumom 7. ožujka 2018. godine, kako bi Upravno vijeće definiralo konačni tekst Statuta na koji Komora mora pribaviti prethodnu suglasnost Ministarstva financija (čl.103 Zakona o reviziji) i proslijedilo Skupštini Komore novi Statut na donošenje (čl.105. Zakona o reviziji).

Statut Hrvatske revizorske komore - prijedlog teksta

_________________________________________________________________________

Zagreb, 18. siječnja 2018.

Poštovani članovi Hrvatske revizorske komore,

nalazimo se u razdoblju obveznog usklađenja organizacije i poslovanja Komore sukladno odredbama novog Zakona o reviziji (NN, br. 127/17). S tim u vezi, Upravno vijeće Komore je, na sjednici održanoj 17. siječnja 2018., donijelo odluku o osnivanju Povjerenstva za izradu prijedloga izmjena i dopuna Statuta Komore i odluku o terminskom planu ovih aktivnosti, a sve s ciljem kvalitetne i pravovremene pripreme Skupštine Komore koja se planira održati krajem ožujka 2018. godine.

U tu svrhu pozivamo vas na suradnju sa zamolbom da sa svojim prijedlozima i sugestijama pridonesete uređenju određenih statutarnih pitanja, kao što su: ustrojstvo, nadležnost, tijela Komore (sastav, način izbora, prava i dužnosti), prava i dužnosti članova (ovlaštenih revizora, revizorskih društava i revizorskih vježbenika) prema Komori i ostala pitanja. Povjerenstvo za izradu izmjena i dopuna Statuta Komore će s dužnom pažnjom obraditi prijedloge članova te izraditi Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Statuta, o čemu će Upravno vijeće Komore raspravljati tijekom veljače 2018. te definirati konačni prijedlog izmjena i dopuna Statuta za koji Komora, prije održavanja Skupštine, mora pribaviti prethodnu suglasnost Ministarstva financija. U konačnici o prijedlogu izmjena i dopuna Statuta odlučuje Skupština Komore.

S obzirom na planiranu dinamiku aktivnosti, Vaše prijedloge molimo dostavite do 30. siječnja 2018., u pisanoj formi, na adresu Komore: Radnička cesta 52/V ili putem kontakt mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

_________________________________________________________________________

Zagreb, 21. prosinca 2017.

Novi Zakon o reviziji koji je usvojen od Hrvatskog sabora na sjednici 8. prosinca 2017., objavljen je u Narodnim novinama, broj 127/17 od 20. prosinca 2017. i dostupan je ovdje.

__________________________________________________________________________

Zagreb, 23. studenoga 2017.

Vlada Republike Hrvatske na 67. sjednici usvojila Konačni prijedlog Zakona o reviziji i uputila Hrvatskom saboru na drugo čitanje. Status saborske procedure moguće je pratiti ovdje.

__________________________________________________________________________

Zagreb, 25. rujna 2017.

Od 15. rujna 2017. Prijedlog Zakona o reviziji (srpanj 2017.) po predlagatelju Ministarstvu financija, nalazi se u saborskoj proceduri. Status nakon prvog saborskog čitanja, dostupan je ovdje.

__________________________________________________________________________

Zagreb, 27. srpnja 2017.

Nacrt prijedloga Zakona o reviziji, po prijedlogu Ministarstva financija, uvršten na dnevni red 50. sjednice Vlade Republike Hrvatske koja je sazvana za danas 27.7.2017. (U trenutku ove objave, dokument nije bio dostupan na stranici Vlade Republike Hrvatske)

__________________________________________________________________________

Zagreb, 30. lipnja 2017.

Izjave članova tijela Komore za medije

___________________________________________________________________________

Zagreb, 30. lipnja 2017.

Poštovani članovi Hrvatske revizorske komore,

nastavno na obavijest od 21. lipnja 2017. u svezi novog Nacrta prijedloga Zakona o reviziji, ovim putem Vas obavještavamo da je Hrvatska revizorska komora u ostavljenom roku do 30. lipnja 2017. dostavila mišljenje s prijedlozima o istom Nacrtu prijedloga Zakona o reviziji.

Uvažavajući činjenicu da ste upravo ovih dana zaokupljeni s obvezom predaje izvješća neovisnog revizora, zahvaljujemo svima koji su izdvojili vremena i dali svoje mišljenje i prijedloge ili pak izrazili podršku i duboko uvjerenje da će Hrvatska revizorska komora pronaći način kako zaštiti interes svojih članova. Upravo u tom smislu je i Upravno vijeće na svojim sjednicama 27. i 28. lipnja 2017. raspravljalo o novim prijedlozima Ministarstva financija te je vodeći računa o zaključcima jesenske izvanredne Skupštine na temu izmjene važećeg Zakona o reviziji, izradilo prijedloge u cilju daljnjeg unaprijeđivanja revizorske profesije i djelatnosti u okolnostima izmijenjene europske regulative za ista područja.

Na Vašu pažnju dajemo dokument Hrvatske revizorske komore koji je s današnjim danom dostavljen Ministarstvu financija.

Mišljenje i prijedlozi Hrvatske revizorske komore na Nacrt prijedloga Zakona o reviziji od 20. lipnja 2017.

Popratni dopis Komore

_____________________________________________________________________________

Zagreb, 21. lipnja 2017.

Poštovani članovi Hrvatske revizorske komore,

na Vašu pažnju daje se novi Nacrt prijedloga Zakona o reviziji, po predlagatelju Ministarstvu financija, koji je Komori dostavljen na mišljenje, s rokom dostave istoga do 30. lipnja 2017. godine.

S obzirom na aktualnost teme pozivamo Vas na suradnju kako bi Komora, u ime svojih članova ovlaštenih revizora,kvalitetno reagirala i dala doprinos usklađivanju revizije i revizorske profesije s europskim regulatornim okvirom za ista područja.

Vaša cijenjena mišljenja molimo dostavite na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript do 28. lipnja 2017. godine.

Zahvaljujemo na razumijevanju i suradnji.

Nacrt prijedloga Zakona o reviziji, lipanj 2017.

Dopis Ministarstva financija, 20. lipnja 2017.

___________________________________________________________________________

Zagreb, 19. rujna 2016.

Poštovani članovi Hrvatske revizorske komore,

nakon obavijesti od 9. kolovoza 2016. o izrađenom Nacrtu prijedloga Zakona o reviziji po predlagaču zakona Ministarstvu financija, Komora je pozvala svoje članove na aktivno uključivanje u pokrenutu javnu raspravu o predmetnom dokumentu, organizirala je i održala sastanak Upravnog vijeća i Radne skupine Komore za izradu novog Zakona o reviziji te je održala i izvanrednu Skupštinu Komore na temu očitovanja revizorske profesije o prijedlogu Ministarstva financija.

Sve navedeno rezultiralo je s pozitivnom podrškom i konstruktivnim prijedlozima članova za izradu očitovanja Komore na dokument Nacrt prijedloga Zakona o reviziji  te izradu sveobuhvatnog protuprijedloga Komore za uređenje revizorske profesije, revizijske djelatnosti, provjere kvalitete rada revizorskih društava i ovlaštenih revizora, javnog nadzora revizije, nadležnih tijela i primjene posebnih zahtjeva za zakonske revizije subjekata od javnog interesa u Republici Hrvatskoj. U ostavljenom roku tj. 15. rujna 2016. Komora se uključila u otvorenu javnu raspravu i Ministarstvu financija je predala sljedeće dokumente:

Popratni dopis Ministarstvu financija

Očitovanje Komore 29816_skraćeno

Očitovanje Komore 29816_detaljno

Nacrt prijedloga Zakona o reviziji s protuprijedlogom Komore_15916

__________________________________________________________________________

Zagreb, 9. kolovoza 2016.

Poštovani članovi Hrvatske revizorske komore,

na Vašu pažnju i prouku daje se Nacrt prijedloga novog Zakona o reviziji koji je 4. kolovoza 2016. dostavljen Hrvatskoj revizorskoj komori od strane Ministarstva financija u svojstvu predlagača, a za koji je s današnjim danom, 9. kolovoza 2016., Ministarstvo financija pokrenulo javnu raspravu na http://www.mfin.hr/hr/javna-rasprava, koja traje do 15. rujna 2016. godine.

Revizorskoj stručnoj javnosti skrećemo pažnju da Hrvatska revizorska komora nije bila pozvana od strane Ministarstva financija za sudjelovanje u izradi Nacrta prijedloga Zakona o reviziji, već je 4. kolovoza 2016. obaviještena da je isti izrađen te je pozvana na dostavu konkretnih prijedloga na Nacrt prijedloga novog Zakona o reviziji. Prema istoj obavijesti Ministarstva financija, u rujnu 2016. slijede aktivnosti Radne skupine pri Ministarstvu financija za izradu konačnog prijedloga novog Zakona o reviziji, čiji je Komora član.

U svrhu pripreme kvalitetnih prijedloga revizorske profesije za konačni tekst novog Zakona o reviziji, Komora poziva svoje članstvo na aktivno sudjelovanje i davanje primjedbi i prijedloga na kontakt mail Komore: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , do 31. kolovoza 2016. godine.

Nacrt prijedloga Zakona o reviziji (.docx)

Nacrt prijedloga Zakona o reviziji (.pdf)

_____________________________________________________________________________

Zagreb, 3. prosinca 2013.

Poštovani članovi Hrvatske revizorske komore,

Upravno vijeće Komore, na sjednici održanoj 13. studenoga 2013. godine, utvrdilo je nacrt prijedloga Pravila za obavljanje revizije, kvantitativne i kvalitativne kriterije angažiranih ljudskih potencijala, te ostalih sredstava za obavljanje revizije.

Zbog aktualnosti i važnosti uređivanja pravila i kriterija za obavljanje revizije, ova tema uvrštena je i u program ovogodišnjeg Stručnog savjetovanja ovlaštenih revizora i računovođa. U svrhu poticanja stručne rasprave o ovoj temi tijekom Stručnog savjetovanja, Upravno vijeće Komore poziva Vas da proučite nacrt prijedloga i svojim prijedlozima i komentarima se uključite u raspravu i na taj način doprinesete definiranju pravila i kriterija za obavljanje revizije.

_______________________________________________________________________________

Zagreb, 30. srpnja 2013.

Poštovani članovi Komore,

o aktivnostima Komore, a nastavno na obavijest Ministarstva financija od 26. ožujka 2013. godine o pokretanju postupka izrade Nacrta prijedloga Zakona o reviziji, dajemo Vam sljedeću obavijest.

Nact prijedloga Zakona o reviziji prema prijedlogu radne skupine Komore, dostupan je ovdje.

____________________________________________________________________________________

Zagreb, 15. travnja 2011. >>

Predmet: Pravila i uvjeti za obavljanje revizije

Poštovani članovi Hrvatske revizorske komore,

Hrvatska revizorska komora (dalje: Komora), kao strukovna organizacija čiji ste i Vi član, sve svoje aktivnosti koje proizlaze iz nadležnosti i obveza definiranih Zakonom o reviziji i Statutom Komore, usmjerava i čini u cilju unaprjeđivanja i osiguravanja kvalitete rada revizorskih društava i samostalnih revizora, očuvanja ugleda i digniteta revizorske struke, te jačanja poslovnog povjerenja.

U tom smislu, Komora u traženju razboritih regulativnih i stručnih rješenja u svezi revizije, razvija praksu dijaloga i razmjene iskustava sa svojim članovima i sa strukovno srodnim organizacijama i udruženjima u Europi i svijetu. Tako je Komora tijekom protekle 2010. godine ostvarila uspješnu i kvalitetnu profesionalna suradnju u organizaciji funkcije nadzora i provedbi izravnog nadzora, u opsegu inicijalnog pregleda, svih revizorskih društava registriranih u Registru Komore.

Sve spoznaje o ekonomskoj krizi i njezinom utjecaju na rad revizora, te posljedičnih poteškoća kojima su revizorska društva u svom poslovanju izložena, s jedne strane, i činjenice iz obavljenih inicijalnih pregleda revizorskih društava, s druge strane, upućuju na pitanje o uvjetima i pravilima za obavljanje revizije. Naime, smanjenje revizorskog tržišta i raznovrsni pritisci na revizora (npr. na cijene revizorske usluge) prepoznati su kao moguća negativna prijetnja na primjenu pravila struke (MRevS, MSKK1, Kodeks profesionalne etike) i osiguravanje kvalitete revizorske usluge. Vjerujemo da ste ovu problemsku situaciju prepoznali kako u svom, tako i u širem poslovnom okruženju.

Aktivnosti Komore

U svezi ovog pitanja Komora je krajem 2010. zaprimila prijedlog gospodina Zdenka Balena, ovlaštenog revizora i odgovorne osobe revizorskog društva AUDIT d.o.o., Zagreb. Upravno vijeće je raspravilo o cijenjenom prijedlogu kao inicijativi za daljnje aktivnosti, imajući na umu spoznaju da donositelj Zakona ne prihvaća prijedloge koji naginju prethodnoj praksi – revizorskoj tarifi.

S obzirom na složenost i značajnost identificiranja razboritih uvjeta/kriterija kao moguće osnove za rješavanje ovog pitanja Komora je, na osnovu odluke Upravnog vijeća, kontaktirala dvadesetak strukovno srodnih organizacija iz Europe. Iz zaprimljenih odgovora razvidno je da je revizorska struka i u drugim ekonomsko-gospodarskim okruženjima izložena istim pritiscima koji usložnjavaju rad revizora i posljedično povećavaju odgovornost za ugovorene revizijske angažmane. Nadalje, iz prezentiranih iskustava jasno je prepoznatljiv jedan jedinstveni okvir koji osigurava kvalitetu rada revizora, a to je dosljedna i pravilna primjena pravila revizorske struke. S tim u vezi, razvidno je da nema jednostavne i jedinstvene formule dodatnih kriterija i uvjeta koji će sami po sebi osiguravati očekivanu razinu kvalitete revizije. Naime, iskustva dobre prakse upućuju da propisivanje dodatnih uvjeta i zahtjeva, a bez prethodno dosegnute visoke razine razumijevanja dugoročne koristi od kvalitetne revizije, nije dostatno. Dakle, od samih revizora se očekuje ne samo spremnost i voljnost za provođenjem revizijskih postupaka sukladno pravilima struke, već i stvarno angažiranje svih resursa u opsegu dostatnom za kvalitetnu revizijsku uslugu.

Poziv na suradnju

Uvažavajući Vaša iskustva i dobro poznavanje revizijske prakse u Republici Hrvatskoj, te razumijevajući ovo pitanje od interesa za sve svoje članove Komora poziva i Vas na konstruktivnu suradnju u identificiranju i modeliranju okvira dodatnih kriterija i uvjeta koji će pridonijeti osiguravanju kvalitete revizije i razumijevanju značenja kvalitetne revizije.

Nakon još jedne revizorske sezone, provedenih inicijalnih pregleda od strane Komore i prepoznatih potreba za vlastitim sustavima provjere kvalitete rada svakog revizorskog društva, vjerujemo da će Vas ovaj poziv motivirati na konstruktivnu suradnju.

Slobodno nas kontaktirajte s Vašim prijedlozima i sugestijama o potrebnim uvjetima i kriterijima koji će, prema Vašem iskustvu i dobroj praksi, pridonijeti osiguravanju kvalitete revizijske usluge primjereno karakteristikama i zahtjevima revizijskog klijenta (npr. minimalni broj članova revizorskog tima, kvalifikacijski sastav revizorskog tima, broj sati rada po jednoj reviziji, angažman ostalih sredstva za obavljanje revizije i sl.).

Kontakt u vezi ovog poziva možete ostvariti putem email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili na fax: 014663362, zaključno sa 15. svibnja 2011.

U očekivanju Vaše suradnje, unaprijed zahvaljujemo.

S poštovanjem,

Hrvatska revizorska komora
Upravno vijeće