Napomena
 • Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama

  Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Klikom na gumb 'Slažem se' pristajete na korištenje kolačića.

Suradnja

 

Zagreb, 4. svibnja 2017.

Poštovani članovi Hrvatske revizorske komore,

obavještavamo Vas i pozivamo na sudjelovanje 52. simpoziju radnog naslova "Utjecaj promjena računovodstva, poreza i plaća na gospodarski rast Hrvatske", koji organizira Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika u suradnji s Hrvatskom revizorskom komorom.

Simpozij se održava u Vodicama, od 1. do 3. lipnja 2017.

Program 52. simpozija dostupan je ovdje.

Detaljne informacije o uvjetima sudjelovanja, priznavanju sati stalnog stručnog usavršavanja i druge, dostupne su ovdje.

 

Zagreb, 2. ožujka 2017.

Nastavno brojnim upitima i interesu ovlaštenih revizora, članova Hrvatske revizorske komore, o statusu implementacije Direktive 2014/56/EU u novi Zakon o revizji i izravnoj primjeni odredbi Uredbe EU 537/14, na pažnju dajemo podatke o statusu istog procesa u Europskoj uniji (stanje na datum 23.1.2017.).

Audit policy implementation, update on January 23, 2017

 

Zagreb, 2. ožujka 2017.

Slijedom obveze izravne primjene Uredbe EU 537/2014 i činjenice da će počevši s 2017. godinom nastupiti značajne promjene za revizorska društva koja obavljaju zakonske revizije subjekata od javnog interesa, na pažnju dajemo AE publikacije, u izvorniku na engleskom jeziku, s temama o primjeni određenih odredbi Uredbe EU 537/2014:

1. Briefing Paper: Provision of Non-Audit-Services to Public Interest Entity statutory audit clients: A Need for Clarification and Consistency, 2014

2. Briefing Paper: The Appointment of the Auditor and the Duration of the Audit Engagement: Striving for a Workable Single Market in the EU, 2014

3. Auditor selection: Towards best practices, 2013

4. Auditor selection: 4 steps to a more effective process, 2016

5. Briefing Paper: Public Oversight of the Audit Profession: Enhancing Credibility and Supporting Cooperation

 

Zagreb, 27. svibnja 2014.

Direktiva o izmjenama i dopunama direktive o zakonskim revizijama godišnjih i konsolidiranih financijskih izvještaja te posebna regulacija o zakonskim revizijama subjekata od javnog interesa, ključni su dokumetni koji reguliraju revizorsku djelatnost na razini Europske unije. Slijedom činjenice da je obvezujući za svaku zemlju članicu, slijede i izmjene zakonodavnog okvira u Republici Hrvatskoj.

Trenutno, oba dokumenta su dostupna na engleskom jeziku, a uskoro će biti dostupni i na hrvatskom jeziku.

European Directive on statutory audits of annual and consolidated accounts
European Regulation on statutory audit of public-interest entities

 

Zagreb, 19. ožujka 2014.

IFAC je od 03. ožujka 2014. pokrenuo platformu pod nazivom Global Knowledge Gateway koja je dizajnirana tako da obuhvaća vijesti, preglede, resurse i mišljenja stručnjaka računovodstvene profesije. Gateway pruža ključne računovodstvene materijale i služi kao forum za istraživanje o  stručnim pitanjima, daje mogućnost sudjelovanja u raspravama u okviru svjetske zajednice računovođa koju IFAC predstavlja.

 

Zagreb, 29. ožujka 2013.

Odlukom Upravnog vijeća od 7. ožujka 2013., predstavnici Hrvatske revizorske komore u FEE radnim grupama su:

Radna grupa

Revizija

Profesionalna etika i stručna osposobljenost

Član

Joško Džida,

KPMG Croatia d.o.o.

Anka Gospodinović,

Ernst & Young d.o.o.

Zamjenik člana

Ivana Vlak, Deloitte d.o.o.

Tamara Mačašović, Pricewaterhousecoopers d.o.o.

 

Zagreb, 9. siječnja 2014.

Poštovani članovi Komore,

sukladno potpisanom Sporazumu o suradnji sa Zagrebačkom burzom d.d., Komora na svojim internetskim stranicama objavljuje informacije o tečajevima u organizaciji Akademije ZSE i obavijesti o radionicama iz područja tržišta kapitala i financijske industrije, koje će Komora uvažavajući interes svojih članova, inicirati i suorganizirati s Akademijom ZSE.

Temeljem uspostavljenih odnosa suradnje, članovi Komore mogu ostvariti popust na cijenu tečajeva Akadenije ZSE, prema veličini grupe prijavljenih ovlaštenih revizora (ne nužno iz istog revizorskog društva) - grupa od 3 do 5 (-10%), 6 do 10 (-15%) i više od 10 ovlaštenih revizora (-20%).

Svoj interes za sudjelovanje određenom tečaju možete iskazati izravno Akademiji ZSE putem www.zse.hr uz naznaku zanimanja - ovlašteni revizor ili predajom prijave Komori na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (najkasnije 4 dana prije početka izabranog tečaja).

Detalje o temama i rasporedu tečajeva možete naći ovdje.

 

Zagreb, 24. svibnja 2012.

O inovaciji web servisa RGFI i mogućnosti predaje revidiranih godišnjih financijskih izvještaja, pročitajte u obavijesti FINA-e koju dajemo u nastavku:

"Od ožujka 2012. g. putem Finine web aplikacije RGFI omogućeno je učitavanje i potpisivanje kompletne dokumentacije koju su poduzetnici dužni dostaviti uz godišnji financijski izvještaj za potrebe javne objave. Novost je u tome što je i obveznicima revizije omogućeno da potpunu dokumentaciju učitaju putem web servisa RGFI i to na način da ovlaštena osoba poduzetnika učita godišnji financijski izvještaj i ostalu dokumentaciju, a izvješće revizora očitava i potpisuje revizor.

Učitavanje i potpisivanje dokumentacije elektroničkim putem omogućeno je korisnicima servisa RGFI. Stoga, revizori koji za svoje klijente žele dokumentaciju učitavati putem servisa trebaju se prijaviti kao korisnici servisa u Fini i popuniti Izjavu o pravu potpisivanja dokumentacije. Više o uvjetima korištenja web servisa i načinu prijave na servise možete pročitati na web stranici Fine: www.fina.hr>Tvrtke i obrti>Elektroničko poslovanje.

Prije učitavanja i potpisivanja izvješća revizora, revizor treba potpisati učitani prilog uz izvješće čime potvrđuje da učitani podaci odgovaraju revidiranima. Prilog uz izvješće revizora čini godišnji financijski izvještaj u nestandardiziranome obliku (ako je poduzetnik obveznik primjene MSFI-a tada je u prilogu izvještaj kreiran prema MSFI-u). Više o načinu učitavanja i potpisivanja dokumentacije putem web servisa RGFI obrađeno je Korisničkom uputom koja je objavljena na Fininom servisu."

 

Zagreb, 9. prosinca 2011.

Vezano na aktualne najave promjena europskog pravnog okvira za područje revizije godišnjih financijskih izvještaja (objava od 06.12.2011.), ovdje možete pronaći završni izvještaj ESCP Europe (renomirane poslovne škole) koja je, za potrebe daljnjih rasprava i odlučivanja na razini Europske Komisije, provela analizu i izradila studiju o efektima primjene objavljenih prijedloga uključivši i utjecaj na revizorsko tržište.

Final report ESCP Europe study 111109

Executive summary final report ESCP Europe study 111109

Appendix final report ESCP Europe study 111109

 

Zagreb, 6. prosinca 2011.

Poštovani članovi Komore,

ovdje možete pronaći dokumente Europske komisije koji su objavljeni 30. studenoga 2011. (dostupno u izvorniku, na engleskom jeziku), a sadrže prijedloge najavljenih promjena revizorskog tržišta:

1. Press Release: Restoring confidence in financial statements: the European Commission aims at a higher quality, dynamic and open audit market 

2. Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 2006/43/EC on statutory audits of annual accounts and consolidated accounts 

3. Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council on specific requirements regarding statutory audit of public-interest entities 

4. Executive summary of the impact assessment accompanying the proposals.

Vaše cijenjene komentare u svezi objavljenih prijedloga slobodno uputite na kontakt adresu Komore: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

Ovdje je dostupna nova FEE informativna brošura, u izvorniku (na engleskom jeziku):

Briefing Paper 07 Proportionality and ISAs 1109.pdf

 

Zagreb, 05. prosinca 2011.

Poštovani članovi Komore, za Vas smo pripremili prijevode određenih IFAC članaka za koje smo ocijenili da će svojim sadržajem izazvati Vašu pažnju i pridonijeti razumijevanju stanja i izazova pred kojima se revizorska društva nalaze, posebice mala revizorska društva, te Vam i na ovaj način pomoći u pronalaženju odgovora i rješenja za određene situacije.

IFAC-jaca-podrsku-SMPs

Kako-postici-veliki-uspjeh-male-prakse

IFAC-Savjeti-za-primjenu-MSKK1

   

Zagreb, 22. kolovoza 2011. >>

Poštovani članovi Komore,
vama za informaciju dajemo pregled aktualnih FEE obavijesti:

 1. FEE upozorenje o izloženosti državnom dugu i bitnim pitanjima za obveznike financijskog izvještavanja i revizore - povećanje prinosa obveznica, pad kreditnog rejtinga, izloženost pojedinim državama s naglašenim financijskim problemima, izloženost pojedinim financijskim instrumentima, posljedični financijski položaj druge ugovorne strane i utjecaj na revizorsko izvješće.

  Tekst u izvorniku "Alert - Sovereign Debt Exposures" dostupan je ovdje ili na FEE web stranici www.fee.be

 2. FEE informativna brošura o povećanju kvalitete izvještavanja sukladno Solvency II i očekivanju korisnika izvještaja, a vezano na preporučenu harmonizaciju zahtjeva za neovisnim mišljenjem o regulatornim objavama osiguravajućih društava u Europskoj uniji sukladno Solvency II okviru (javni i regulatorni izvještaji).

  Dokument u izvorniku "Enhancing the Quality of Solvency II Public Reporting" dostupan je na FEE web adresi:
  http://www.fee.be/publications/default.asp?library_ref=4&content_ref=1420.

 3. FEE poziv za sudjelovanje u IFAC SMPs Anketi za 3. tromjesečje 2011., o ključnim problemima i pitanjima s kojima se suočavaju samostalni revizori, te mala i srednje velika revizorska društva diljem svijeta. Sudjelovanje u trominutnoj anketi možete ostvariti izravno na adresi: https://www.research.net/s/SMPQuickPoll-August2011
 

Zagreb, 29. srpnja 2011. >>

Na pažnju svim članovima Hrvatske revizorske Komore:

Dana 30. lipnja 2011. u organizaciji FEE održana je konferencija pod nazivom „FEE Conference on Audit Policy“, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Hrvatske revizorske Komore.

Nastavno na održanu konferenciju o aktualnom stanju i politici daljnjeg razvoja revizije, FEE je izradio pet informativnih brošura namijenjenih revizorima i drugim ne-revizorskim profesijama (rukovoditelje, zakonodavce, regulatore, političare i druge sudionike) s preglednim prikazom određenih pitanja značajnih za daljnji razvoj revizije.

Kratki prikaz predmetnih brošura daje se u nastavku, a sve brošure u izvorniku (na engleskom jeziku) su dostupne ovdje i na web stranici FEE www.fee.be.

1. Razvijanje uloge revizora i revizorove komunikacije

U ovoj Brošuri, FEE ističe svoju spremnost da, u dijalogu sa svim sudionicima, aktivno pridonosi razvoju buduće uloge revizora i revizorove komunikacije.
Što se tiče pitanja razvoja uloge revizora, ono bi moglo biti prošireno na uvjerenja o poslovnim rizicima i na daljnje praćenje budućih informacija kao dodatak sadašnjem fokusiranju na prošlim/završenim radnjama. Dok se za revizorovu komunikaciju ističe da bi ona mogla imati koristi od boljeg usklađenja javnih očekivanja od revizije i samog obavljanja revizije koje će uključivati jasniju artikulaciju revizorove društvene uloge. U tom smislu FEE podržava dijalog između tri strane - revizora, supervizora i trgovačkih društava. Nadalje, za revizijske klijente, redovitija komunikacija s revizorom može uvelike poboljšati sposobnost njihovih upravljačkih tijela da ispune svoje nadzorne uloge.

2. Imenovanje revizora

Ova FEE Brošura ističe nekoliko ključnih aspekata povezanih s imenovanjem (izborom) revizora, a odnose se na razmatranja trgovačkih društava u vezi s procesom izbora revizora prije početka revizorskog rada, zatim o broju revizora koje trgovačko društvo izabire te o učestalosti izbora i/ili ponovnog imenovanja revizora svog trgovačkog društva.

3. Pružanje ne-revizijskih usluga revizijskim klijentima

U ovoj Brošuri, FEE objašnjava postojanje različitih kategorija ne-revizijskih usluga koje se ne trebaju tretirati kao monolitni blok koji ugrožava revizorovu neovisnost te su s toga zabranjene u cijelosti.
Dakako, određene usluge bi trebale biti zabranjene dok druge pak jesu dopuštene ali uz uvjet da moraju biti izvedene od strane revizora.
Pružanje drugih usluga za revizijske, a posebno za ne-revizijske klijente, prepoznato je od mnogih kao poticaj za poboljšanje kvalitete revizije i njezine učinkovitosti i djelotvornosti.

4. Europska putovnica za revizore i revizorska društva

U ovoj Brošuri, FEE smatra ideju Europske putovnice za revizore i revizorske tvrtke atraktivnom. Učinkovitost ove ideje u velikoj mjeri će ovisiti o daljnjem usklađivanju profesionalno-obrazovnih zahtjeva, uključujući i test sposobnosti, usvajanju međunarodnih standarda u EU vezanih uz reviziju i neovisnost, o već usvojenim računovodstvenim standardima i pan-EU nadzornom tijelu za reviziju. Nadalje, daljnja harmonizacija biti će potrebna u svezi zakona o trgovačkim društvima i oporezivanju.

5. Budućnost nadzora nad revizorskom profesijom - daljnja suradnja

Ovom Brošurom FEE podupire daljnju integraciju i suradnju u svezi nadzora revizorskog društva na europskoj razini. FEE preporuča da European Group of Auditors’ Oversight Bodies (EGAOB) primijeni novu strukturu i transformira se u tro-razinski Odbor kako bi se postigla tješnja suradnja između nacionalnih nadzornih tijela. FEE vjeruje da bi taj Odbor mogao razmotriti uspostavu kolegija/učilišta za nadzorna tijela revizije radi osposobljavanja za nadzor nad paneuropskim revizorskim društvima čija registracija obuhvaća nekoliko država članica EU

Vjerujemo da će vas ove FEE Brošure u svezi politike daljnjeg razvoja revizije potaknuti na raspravu u vašim radnim sredinama, s drugim kolegama revizorima i naravno, s vašim klijentima. Vaše cijenjene komentare i prijedloge o ovim aktualnim temama za revizorsku struku možete slobodno dostaviti na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 
Više članaka...