Napomena
 • Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama

  Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Klikom na gumb 'Slažem se' pristajete na korištenje kolačića.

Suradnja

Zagreb, 13. lipnja 2019.

U svrhu informiranja ovlaštenih revizora i revizorskih društava o najvažnijim novostima vezano uz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (Narodne novine, br.39/19) i Pravilnik o registru stvarnih vlasnika (Narodne novine, br.53/19), Komora objavljuje letak Financijskog inspektorata za sektor računovođa, revizora i poreznih savjetnika.

Letak Financijskog inspektorata

 

 

Zagreb, 31. svibnja 2019.

Na pažnju revizorskih društava daje se dopis Ureda za sprječavanje pranja novca o uspostavi Registra stvarnih vlasnika i obvezi revizorskih društava da, kao trgovačka društva, upišu u isti Registar podatke o stvarnom vlasniku.

Obveza upisa podataka u Registar stvarnih vlasnika traje od 3. lipnja 2019. do 31. prosinca 2019.

Dopis UZSPN, od 28.5.2019.

 

Zagreb, 14. svibnja 2019.

Poštovani članovi Hrvatske revizorske komore,

Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika u suradnji s Hrvatskom revizorskom komorom organizira 54. simpozij HZRIF radnog naslova: "Računovodstvo, revizija i porezi ususret digitalizacji i eurozoni".

Simpozij se održava u Malom Lošinju, od 6. do 8. lipnja 2019. godine.

Program 54. simpozija i detaljne informacije o uvjetima sudjelovanja dostupni su ovdje.

Prema prethodnoj suglasnosti Ministarstva financija koju je organizator dobio, ovlaštenim revizorima se za sudjelovanje ovom simpoziju priznavanje 15 bodova stalnog stručnog usavršavanja, od čega 5 bodova iz područja revizije, 5 bodova iz područja računovodstva i 5 bodova iz ostalih područja.

 

Zagreb, 6. prosinca 2017.

Accountancy Europe je objavio publikaciju s rezultatima ankete o tome kako su, u kontekstu računovodstvenih i revizijskih reformskih promjena iz 2014. godine, u Europi definirani subjekti od javnog interesa.

Definition of Public Interest Entities in Europe

 

Zagreb, 1.  rujna 2017.

Posljedično brojim reakcijama pripadnika računovodstvene profesije u svezi licenciranja računovodstvenih servisa i uređenja računovodstvene profesije, a što proizlazi iz odredbi Zakona o računovodstvu, oglasilo se i Ministarstvo financija s priopćenjem koje je dostupno ovdje.

 

Zagreb, 11. kolovoza 2017.

S obzirom na reakcije zainiteresiranih pojedinaca iz računovodstvene profesije na aktivnosti Hrvatske revizorske komore u svezi izrade polaznih teza o reguliranju računovodstvene profesije u kontekstu članka 7. stavak 4. Zakona o računovodstvu, Hrvatska revizorska komora u cilju transparentnosti rada i otklanjanja svake daljnje nejasnoće daje informaciju o svojim aktivnostima na tom području.

Ujedno, Komora poziva sve zainteresirane na suradnju i dijalog o pitanju reguliranja računovodstvene profesije u Republici Hrvatskoj.

 

Zagreb, 2. ožujka 2017.

Nastavno brojnim upitima i interesu ovlaštenih revizora, članova Hrvatske revizorske komore, o statusu implementacije Direktive 2014/56/EU u novi Zakon o revizji i izravnoj primjeni odredbi Uredbe EU 537/14, na pažnju dajemo podatke o statusu istog procesa u Europskoj uniji (stanje na datum 23.1.2017.).

Audit policy implementation, update on January 23, 2017

 

Zagreb, 2. ožujka 2017.

Slijedom obveze izravne primjene Uredbe EU 537/2014 i činjenice da će počevši s 2017. godinom nastupiti značajne promjene za revizorska društva koja obavljaju zakonske revizije subjekata od javnog interesa, na pažnju dajemo AE publikacije, u izvorniku na engleskom jeziku, s temama o primjeni određenih odredbi Uredbe EU 537/2014:

1. Briefing Paper: Provision of Non-Audit-Services to Public Interest Entity statutory audit clients: A Need for Clarification and Consistency, 2014

2. Briefing Paper: The Appointment of the Auditor and the Duration of the Audit Engagement: Striving for a Workable Single Market in the EU, 2014

3. Auditor selection: Towards best practices, 2013

4. Auditor selection: 4 steps to a more effective process, 2016

5. Briefing Paper: Public Oversight of the Audit Profession: Enhancing Credibility and Supporting Cooperation

 

Zagreb, 27. svibnja 2014.

Direktiva o izmjenama i dopunama direktive o zakonskim revizijama godišnjih i konsolidiranih financijskih izvještaja te posebna regulacija o zakonskim revizijama subjekata od javnog interesa, ključni su dokumetni koji reguliraju revizorsku djelatnost na razini Europske unije. Slijedom činjenice da je obvezujući za svaku zemlju članicu, slijede i izmjene zakonodavnog okvira u Republici Hrvatskoj.

Trenutno, oba dokumenta su dostupna na engleskom jeziku, a uskoro će biti dostupni i na hrvatskom jeziku.

European Directive on statutory audits of annual and consolidated accounts
European Regulation on statutory audit of public-interest entities

 

Zagreb, 19. ožujka 2014.

IFAC je od 03. ožujka 2014. pokrenuo platformu pod nazivom Global Knowledge Gateway koja je dizajnirana tako da obuhvaća vijesti, preglede, resurse i mišljenja stručnjaka računovodstvene profesije. Gateway pruža ključne računovodstvene materijale i služi kao forum za istraživanje o  stručnim pitanjima, daje mogućnost sudjelovanja u raspravama u okviru svjetske zajednice računovođa koju IFAC predstavlja.

 

Zagreb, 9. siječnja 2014.

Poštovani članovi Komore,

sukladno potpisanom Sporazumu o suradnji sa Zagrebačkom burzom d.d., Komora na svojim internetskim stranicama objavljuje informacije o tečajevima u organizaciji Akademije ZSE i obavijesti o radionicama iz područja tržišta kapitala i financijske industrije, koje će Komora uvažavajući interes svojih članova, inicirati i suorganizirati s Akademijom ZSE.

Temeljem uspostavljenih odnosa suradnje, članovi Komore mogu ostvariti popust na cijenu tečajeva Akadenije ZSE, prema veličini grupe prijavljenih ovlaštenih revizora (ne nužno iz istog revizorskog društva) - grupa od 3 do 5 (-10%), 6 do 10 (-15%) i više od 10 ovlaštenih revizora (-20%).

Svoj interes za sudjelovanje određenom tečaju možete iskazati izravno Akademiji ZSE putem www.zse.hr uz naznaku zanimanja - ovlašteni revizor ili predajom prijave Komori na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (najkasnije 4 dana prije početka izabranog tečaja).

Detalje o temama i rasporedu tečajeva možete naći ovdje.

 

Zagreb, 24. svibnja 2012.

O inovaciji web servisa RGFI i mogućnosti predaje revidiranih godišnjih financijskih izvještaja, pročitajte u obavijesti FINA-e koju dajemo u nastavku:

"Od ožujka 2012. g. putem Finine web aplikacije RGFI omogućeno je učitavanje i potpisivanje kompletne dokumentacije koju su poduzetnici dužni dostaviti uz godišnji financijski izvještaj za potrebe javne objave. Novost je u tome što je i obveznicima revizije omogućeno da potpunu dokumentaciju učitaju putem web servisa RGFI i to na način da ovlaštena osoba poduzetnika učita godišnji financijski izvještaj i ostalu dokumentaciju, a izvješće revizora očitava i potpisuje revizor.

Učitavanje i potpisivanje dokumentacije elektroničkim putem omogućeno je korisnicima servisa RGFI. Stoga, revizori koji za svoje klijente žele dokumentaciju učitavati putem servisa trebaju se prijaviti kao korisnici servisa u Fini i popuniti Izjavu o pravu potpisivanja dokumentacije. Više o uvjetima korištenja web servisa i načinu prijave na servise možete pročitati na web stranici Fine: www.fina.hr>Tvrtke i obrti>Elektroničko poslovanje.

Prije učitavanja i potpisivanja izvješća revizora, revizor treba potpisati učitani prilog uz izvješće čime potvrđuje da učitani podaci odgovaraju revidiranima. Prilog uz izvješće revizora čini godišnji financijski izvještaj u nestandardiziranome obliku (ako je poduzetnik obveznik primjene MSFI-a tada je u prilogu izvještaj kreiran prema MSFI-u). Više o načinu učitavanja i potpisivanja dokumentacije putem web servisa RGFI obrađeno je Korisničkom uputom koja je objavljena na Fininom servisu."

 

Zagreb, 9. prosinca 2011.

Vezano na aktualne najave promjena europskog pravnog okvira za područje revizije godišnjih financijskih izvještaja (objava od 06.12.2011.), ovdje možete pronaći završni izvještaj ESCP Europe (renomirane poslovne škole) koja je, za potrebe daljnjih rasprava i odlučivanja na razini Europske Komisije, provela analizu i izradila studiju o efektima primjene objavljenih prijedloga uključivši i utjecaj na revizorsko tržište.

Final report ESCP Europe study 111109

Executive summary final report ESCP Europe study 111109

Appendix final report ESCP Europe study 111109

 

Zagreb, 6. prosinca 2011.

Poštovani članovi Komore,

ovdje možete pronaći dokumente Europske komisije koji su objavljeni 30. studenoga 2011. (dostupno u izvorniku, na engleskom jeziku), a sadrže prijedloge najavljenih promjena revizorskog tržišta:

1. Press Release: Restoring confidence in financial statements: the European Commission aims at a higher quality, dynamic and open audit market 

2. Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 2006/43/EC on statutory audits of annual accounts and consolidated accounts 

3. Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council on specific requirements regarding statutory audit of public-interest entities 

4. Executive summary of the impact assessment accompanying the proposals.

Vaše cijenjene komentare u svezi objavljenih prijedloga slobodno uputite na kontakt adresu Komore: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

Ovdje je dostupna nova FEE informativna brošura, u izvorniku (na engleskom jeziku):

Briefing Paper 07 Proportionality and ISAs 1109.pdf

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 2