Napomena
  • Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama

    Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Klikom na gumb 'Slažem se' pristajete na korištenje kolačića.

Zagreb, 29. srpnja 2011. >>

Na pažnju svim članovima Hrvatske revizorske Komore:

Dana 30. lipnja 2011. u organizaciji FEE održana je konferencija pod nazivom „FEE Conference on Audit Policy“, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Hrvatske revizorske Komore.

Nastavno na održanu konferenciju o aktualnom stanju i politici daljnjeg razvoja revizije, FEE je izradio pet informativnih brošura namijenjenih revizorima i drugim ne-revizorskim profesijama (rukovoditelje, zakonodavce, regulatore, političare i druge sudionike) s preglednim prikazom određenih pitanja značajnih za daljnji razvoj revizije.

Kratki prikaz predmetnih brošura daje se u nastavku, a sve brošure u izvorniku (na engleskom jeziku) su dostupne ovdje i na web stranici FEE www.fee.be.

1. Razvijanje uloge revizora i revizorove komunikacije

U ovoj Brošuri, FEE ističe svoju spremnost da, u dijalogu sa svim sudionicima, aktivno pridonosi razvoju buduće uloge revizora i revizorove komunikacije.
Što se tiče pitanja razvoja uloge revizora, ono bi moglo biti prošireno na uvjerenja o poslovnim rizicima i na daljnje praćenje budućih informacija kao dodatak sadašnjem fokusiranju na prošlim/završenim radnjama. Dok se za revizorovu komunikaciju ističe da bi ona mogla imati koristi od boljeg usklađenja javnih očekivanja od revizije i samog obavljanja revizije koje će uključivati jasniju artikulaciju revizorove društvene uloge. U tom smislu FEE podržava dijalog između tri strane - revizora, supervizora i trgovačkih društava. Nadalje, za revizijske klijente, redovitija komunikacija s revizorom može uvelike poboljšati sposobnost njihovih upravljačkih tijela da ispune svoje nadzorne uloge.

2. Imenovanje revizora

Ova FEE Brošura ističe nekoliko ključnih aspekata povezanih s imenovanjem (izborom) revizora, a odnose se na razmatranja trgovačkih društava u vezi s procesom izbora revizora prije početka revizorskog rada, zatim o broju revizora koje trgovačko društvo izabire te o učestalosti izbora i/ili ponovnog imenovanja revizora svog trgovačkog društva.

3. Pružanje ne-revizijskih usluga revizijskim klijentima

U ovoj Brošuri, FEE objašnjava postojanje različitih kategorija ne-revizijskih usluga koje se ne trebaju tretirati kao monolitni blok koji ugrožava revizorovu neovisnost te su s toga zabranjene u cijelosti.
Dakako, određene usluge bi trebale biti zabranjene dok druge pak jesu dopuštene ali uz uvjet da moraju biti izvedene od strane revizora.
Pružanje drugih usluga za revizijske, a posebno za ne-revizijske klijente, prepoznato je od mnogih kao poticaj za poboljšanje kvalitete revizije i njezine učinkovitosti i djelotvornosti.

4. Europska putovnica za revizore i revizorska društva

U ovoj Brošuri, FEE smatra ideju Europske putovnice za revizore i revizorske tvrtke atraktivnom. Učinkovitost ove ideje u velikoj mjeri će ovisiti o daljnjem usklađivanju profesionalno-obrazovnih zahtjeva, uključujući i test sposobnosti, usvajanju međunarodnih standarda u EU vezanih uz reviziju i neovisnost, o već usvojenim računovodstvenim standardima i pan-EU nadzornom tijelu za reviziju. Nadalje, daljnja harmonizacija biti će potrebna u svezi zakona o trgovačkim društvima i oporezivanju.

5. Budućnost nadzora nad revizorskom profesijom - daljnja suradnja

Ovom Brošurom FEE podupire daljnju integraciju i suradnju u svezi nadzora revizorskog društva na europskoj razini. FEE preporuča da European Group of Auditors’ Oversight Bodies (EGAOB) primijeni novu strukturu i transformira se u tro-razinski Odbor kako bi se postigla tješnja suradnja između nacionalnih nadzornih tijela. FEE vjeruje da bi taj Odbor mogao razmotriti uspostavu kolegija/učilišta za nadzorna tijela revizije radi osposobljavanja za nadzor nad paneuropskim revizorskim društvima čija registracija obuhvaća nekoliko država članica EU

Vjerujemo da će vas ove FEE Brošure u svezi politike daljnjeg razvoja revizije potaknuti na raspravu u vašim radnim sredinama, s drugim kolegama revizorima i naravno, s vašim klijentima. Vaše cijenjene komentare i prijedloge o ovim aktualnim temama za revizorsku struku možete slobodno dostaviti na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .